כל מה שחשוב לדעת על עצירות כרונית
- ד"ר אירנה אלון
- 3 באוק׳ 2023
- זמן קריאה 2 דקות
עצירות כרונית היא מצב המאופיין ביציאות בתדירות נמוכה, קושי במתן צואה ונוכחות של צואה קשה ויבשה לאורך זמן ממושך, בדרך כלל למשך שלושה חודשים או יותר. (כתבה מאתר טיים אוט)

התסמינים של עצירות כרונית
התסמינים של עצירות כרונית כוללים ברוב המקרים: יציאות בתדירות נמוכה (פחות מ-3 יציאות בשבוע), קושי או מאמץ בזמן היציאות, צואה קשה וגבשושית, תחושה של חוסר התרוקנות, תחושת אי נוחות או נפיחות בבטן וכאבי בטן. במקרים קשים, כתוצאה מהמאמץ הרבה בעת הליכה לשירותים, יכול להיווצר עומס על רצפת האגן ולגרום לתפקוד לקוי של רצפת האגן.
הגורמים לעצירות כרונית מצב של עצירות כרונית יכול להיגרם מגורמים שונים ובין היתר:
דיאטה לא בריאה – דיאטה המתאפיינת תזונה דלה בסיבים ובנוזלים יכולה לתרום לעצירות.
אורח חיים לקוי – חוסר בפעילות גופנית, התעלמות מהדחף לבצע יציאות והחזקת צואה יכולים להוות כגורמים לעצירות כרונית.
תרופות – תרופות מסוימות, כגון משככי כאבים ותרופות נוגדות דיכאון מסוימות, יכולות להוביל למצב של עצירות כרונית.
מצבים רפואיים – מצבים רפואיים שונים כמו: תסמונת המעי הרגיז (IBS), תת פעילות בלוטת התריס, סוכרת והפרעות נוירולוגיות עלולים לגרום לעצירות כרונית.
גורמים פסיכולוגיים – תחושת של מתח, חרדה ודיכאון יכולים להשפיע על הרגלי היציאות.
איך מאבחנים עצירות כרונית? מי שחודש שיש לו עצירות כרונית, חשוב שיגיע לקופא. רופא אמור לסקור את ההיסטוריה הרפואית, לבצע בדיקות גופניות ולעיתים לשלוח לבדיקות נוספות כמו: קולונוסקופיה או בדיקות הדמיה כדי לשלול מצבים רפואיים שונים אשר עלולות להוות כגורמים לעצירות.
הטיפול בעצירות כרונית
טיפול בעצירות כרונית מתחיל לרוב בשינויים באורח החיים ובתזונה ובין היתר: הגדלת צריכת הסיבים על ידי אכילת יותר פירות, ירקות ודגנים מלאים.שתייה מרובה של נוזלים, בעיקר מים.
המלצה נוספת היא הקפדה על פעילות גופנית סדירה לצורך קידום סדירות המעיים.
קיימת אפשרות להשתמש במשלשלים ללא מרשם – ההמלצה היא לא להסתמך על משלשלים אלו לטווח הארוך, מכיוון שהם עלולים גם לגרום לנזקים.
במקרים חמורים יותר או במקרים בהם שאר הטיפולים הינם פחות יעילים, ההמלצה תהיה להשתמש בתרופות מרשם.
אפשרויות טיפול נוספות באות לידי בטיפול בביופידבק או תרגילי פיזיותרפיה, אשר עשויים להיות מומלצים במקרים מסוימים כדי לשפר את תיאום השרירים באזור האגן.
במקרים נדירים, ייתכן שיהיה צורך בהתערבות כירורגית, כגון הסרת חסימה או תיקון שרירים פגומים.
Commentaires