top of page
תמונת הסופר/תד"ר אירנה אלון

כאבי בטן ותסמונת המעי הרגיש

עודכן: 16 בנוב׳

כאבי בטן הם אחד התסמינים הנפוצים ביותר בקרב מטופלים הפונים לרופא המשפחה, ולא מעט מהם מאובחנים כתסמונת המעי הרגיש. מהי תסמונת המעי הרגיש, מהם התסמינים שלה ואיך ניתן לטפל בהם?

כתבה מעת ד"ר אירנה אלון




כאבי בטן הם אחד התסמינים הנפוצים ביותר בקרב מטופלים הפונים לרופא המשפחה, וב-כ40%  מהמקרים הם מהווים סיבה להפניה למומחה גסטרואנטרולוגיה. כאבי הבטן יכולים להיות חריפים, כלומר להופיע באופן פתאומי ולהימשך שעות או ימים, או כרוניים, כאשר הם מופיעים לעיתים קרובות בעוצמה מתונה, והמטופל מתקשה להיזכר בגורם הראשוני שגרם לכאב. ישנם מקרים שבהם כאב חריף הופך לכאב כרוני שאינו חולף וממשיך להופיע במשך יותר משלושה חודשים.


לעיתים הכאב מתפתח בהדרגה או נמשך בעוצמה נמוכה, אך מחמיר עם הזמן, וגורם להתקפים חזקים יותר. בין ההתקפים יכולים להיות ימים טובים יותר, שבהם המטופל סובל פחות מכאב, שלשולים או עצירות.

הסיבות לכאבי בטן הן רבות ומגוונות. לעיתים כאבי בטן הם ממחלות הקלות יחסית לאבחון לפי בדיקות מעבדה, הדמיה ובדיקות אנדוסקופיות (גסטרוסקופיה וקולונוסקופיה) ולעיתים הם מצריכים בירור מקיף יותר.

בהתאם לתיאור הכאב שמוסר המטופל והתסמינים הנלווים (שלשולים, עצירות, בחילות ועוד) ובהעדר הממצאים הלא תקינים בבדיקות מעבדה, הדמיה ואנדוסקופיה, ניתן לאבחן תסמונת המעי הרגיש (Irritable Bowel Syndrome - IBS).


מהי תסמונת המעי הרגיש?

תסמונת המעי הרגיש היא תסמונת הכוללת כאבי בטן, תפיחות של בטן ותחושת מלאות עם או בלי שינוי בהרגלי יציאות (שלשולים או עצירות) הנמשכים מעל לשלושה חודשים. מדובר בתסמונת פונקציונלית, כלומר בעיה נובעת מחוסר ויסות במערכת עצבים; הפרעות בתנועתיות של מעי וקיבה ואולי אפילו נוכחות דלקת סמויה שלא ניתן לאבחן בבירור .


במטופלים צעירים הסובלים מתסמינים במשך שנים רבות ובעלי תוצאות בדיקות מעבדה תקינות, לעיתים אין צורך בבירור הדמיתי ואנדוסקופי. אולם במטופלים מבוגרים או כאלה שחווים ירידה בלתי רצויה במשקל או דם בצואה, נדרש בירור מקיף על מנת לשלול מחלות אחרות חמורות הרבה יותר מבחינת תוחלת החיים שדורשות טיפול מידי.


למה המעי הרגיש?

המעי של חלק מהחולים בתסמונת זו רגיש במיוחד למזון מסוים. מחקרים מראים שמזונות מעובדים עלולים לגרום לדלקת סמויה ולפגיעה בתנועתיות של מערכת העיכול. אצל אחרים, מאכלים לא מעובדים ואף בריאים יכולים לגרום לתסמינים כמו נפיחות בבטן, שלשולים וריבוי גזים. כמו כן,  רגישות לחלב, אם בשל מחסור באנזים המפרק לקטוז, או מרגישות למרכיבים אחרים של חלב שלא ניתן לבדוק במעבדה.

מעבר לכך, סטרס וחרדה יכולים להחמיר את התסמינים של תסמונת המעי הרגיש. מצבי לחץ, בין אם רגעיים או מתמשכים, משפיעים על מערכת העצבים של הגוף, המפרישה הורמונים שמשפיעים על מערכת העיכול וגורמים לתסמינים של IBS.


מערכת העצבים ותסמונת המעי הרגיש

מערכת העצבים שלנו מורכבת ממערכת העצבים המרכזית (מוח וחוט השדרה) ומערכת העצבים האוטונומית (הכוללת את המערכת הסימפתטית והפאראסימפתטית). המערכת הסימפתטית מופעלת במצבי "סכנה" ומכינה את הגוף לתגובה, בעוד שהמערכת הפאראסימפתטית פועלת להצניע פעילות מופרזת של מערכת סימפטתית.

חוסר איזון בין המערכת הסימפתטית ופאראסימפתטית, יכול  להוביל להופעת תסמינים כמו חרדה, כאבי בטן ועוד. חוסר איזון זה לרוב נמצא בבסיס של תסמונת המעי הרגיש.

 

טיפול במעי רגיש

טיפול בתסמונת המעי הרגיש אינו חד ערכי. בחלק מהמקרים ניתן לזהות גורם תזונתי . במידה וזוהה מאכל שגורם לכאבי בטן ו/או שינוי בהרגלי יציאות מספק להוציא אותו מתפריט ותסמינים חולפים.

במקרה כאשר מתח גורם להופעת התסמינים, טיפול יכול להיות תרופתי או באמצעות טיפולים של רפואה משלימה. לעיתים שילוב של הרפואה המשלימה עם תרופות יכולים להביא תוצאות טובות.



ביופידבק ורפואה מותאמת אישית


ברפואה הקונבנציונלית, פעמים רבות הטיפול ניתן על פי "חוק הפאזל" - ניסוי וטעיה. אולם, הבנת המנגנונים הפיזיולוגיים לצד השפעת התרופות מאפשרת להעניק טיפול מותאם אישית לכל מטופל.

ביופידבק היא שיטת אבחון וטיפול המשלבת טכנולוגיה מתקדמת מבוססת על שינויים פיזיולוגיים המתרחשים בגוף במודע או לא במודע.


ביופידבק הוא משוב ביולוגי המאפשר למטופל ללמוד לשפר את הוויסות והשליטה בתפקודים שונים של הגוף והנפש. שיטת הביופידבק מבוססת על מדידת קצב הלב, טמפרטורת האצבעות, זיעה ועוד, ומספקת מידע על רגישות המטופל לגורמים סביבתיים שונים. באמצעות ביופידבק, ניתן לאבחן את מידת הוויסות בין המערכות הסימפתטית והפאראסימפתטית, ולפתח שליטה רצונית במערכת האוטונומית.


הטיפול באמצעות ביופידבק מחזק את המערכת החיסונית, מפחית תהליכים דלקתיים, משפר את ההתמודדות עם המחלה, ומפחית תסמינים, תוך שיפור התגובה החיובית לטיפול. בנוסף לפי תוצאות של אבחון באמצעות ביופידבק ניתן להתאים טיפול תרופתי והמלצות לשינוי בהרגלי החיים והתזונה, במטרה להחזיר את המטופל לחיים בריאים יותר, וללא כאב.


 

ד"ר אירנה אלון
ד"ר אירנה אלון

הכותבת היא ד"ר אירנה אלון, בעלת תואר מומחה ברפואה פנימית בגסטרואנטרולוגיה במחלות כבד, משמשת כיום כרופאה בכירה במכון  לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד במרכז הרפואי "אסף-הרופא" / "שמיר"; יועצת לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד בקופת חולים "מכבי"​.




Comentarios


bottom of page