חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב גילו חתימה חלבונית בבדיקת דם שיכולה להצביע על נוכחות של שומן בכבד, באופן דומה להערכה באמצעות MRI. הממצאים עשויים להקל על אבחון המחלה ולחסוך את הצורך בבדיקות יקרות או פולשניות. המחקר פורסם בכתב העת המדעי Hepatology. (כתבה מאתר medinet)
מחלת הכבד השומני (NAFLD) היא מצב רפואי המאופיין בהצטברות שומן בכבד, שאינה נובעת מצריכת אלכוהול מופרזת. המחלה נפוצה בקרב אנשים עם משקל עודף, סוכרת סוג 2 וגורמי סיכון מטבוליים אחרים. כיום, אבחון המחלה נעשה באמצעות בדיקות דם לאנזימי כבד, בדיקות דימות כמו אולטרסאונד ו-MRI, ולעיתים גם באמצעות ביופסיה.
חתימה חלבונית המאפשרת אבחון פשוט יותר
במחקר שנערך בהובלת פרופ’ איריס שי וצוות בינלאומי, נמצאה חתימה חלבונית ייחודית בדם המאפשרת זיהוי של כבד שומני. באמצעות בדיקת פרוטאומיקה, החוקרים זיהו שלושה חלבונים מרכזיים – CA5A, HAOX1 ו-THBS2 – שרמתם בדם קשורה באופן ישיר להצטברות שומן בכבד. CA5A: חלבון המשתתף בפירוק חומצות שומן בתאי הכבד. HAOX1: חלבון המעורב במטבוליזם של חומצות שומן בכבד. THBS2: חלבון הקשור לתהליכי דלקת והצטלקות ברקמת הכבד.
השפעת התזונה הים תיכונית הירוקה
בנוסף לגילוי החתימה החלבונית, המחקר מצא כי תזונה ים תיכונית ירוקה – העשירה בחלבונים צמחיים, פוליפנולים ומעט בשר אדום – מפחיתה באופן משמעותי את רמות החלבונים הללו. במסגרת הניסוי, שנמשך 18 חודשים והשתתפו בו כ-300 נחקרים, נמצא כי תזונה זו הצליחה להפחית את אחוז השומן בכבד במחצית.
פוטנציאל לשיטות אבחון וטיפול חדשות
דנה גולדברג, דוקטורנטית שהובילה את מחקר האומיקס, הסבירה: “שילוב של קריטריוני אבחון מסורתיים עם בחינת הפעילות החלבונית יכול לשפר את חיזוי השינויים בשומן הכבדי.” ד”ר ענת יסקולקה-מאיר הוסיפה כי הממצאים תורמים לשיפור הניתור והטיפול במטופלים, כולל התאמת טיפולים אישיים ומעקב אחר התקדמות המחלה. פרופ’ איריס שי, ראש צוות המחקר, ציינה: “המחקר פותח אפשרויות לפיתוח בדיקות דם מדויקות ולא פולשניות, שיאפשרו איתור מוקדם של המחלה והתאמת טיפול אישי לכל מטופל.”
צוות המחקר והמשך הדרך
המחקר נערך בשיתוף פעולה עם חוקרים מאוניברסיטאות מובילות בעולם, ביניהן אוניברסיטת לייפציג ואוניברסיטת הרווארד. המחקר נתמך על ידי משרד המדע והטכנולוגיה, משרד הבריאות, קרן המחקר הגרמנית ווועד אגוזי קליפורניה. השלב הבא במחקר יכלול מעקב מקיף במטרה לפתח כלים אבחוניים וטיפוליים המבוססים על הממצאים החדשים.
מחלת הכבד השומני היא מהגורמים המובילים למחלות כבד חמורות, והמחקר הנוכחי מציע תקווה חדשה לאבחון מוקדם ולטיפול יעיל יותר, באמצעות בדיקת דם פשוטה ולא פולשנית.
Comments