ה-FDA אישר בדיקת דם לגילוי סרטן המעי הגס
- ד"ר אירנה אלון
- 1 באוג׳ 2024
- זמן קריאה 2 דקות
בעקבות המלצות מומחים, מינהל המזון והתרופות של ארה"ב אישר פיתוח אמריקני שיאפשר אבחון של סרטן המעי הגס והחלחולת באמצעות בדיקת דם פשוטה, במקום בדיקת דם סמוי בצואה או קולונוסקופיה. (כתבה מאתר YNET)

מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA) אישר השבוע את הפיתוח של חברת הביוטכנולוגיה האמריקנית Guardant Health, שעשוי לאתר את סרטן המעי הגס והחלחולת (הרקטום) בשלב מוקדם - באמצעות בדיקת דם פשוטה. סרטן המעי הגס והחלחולת (הרקטום) מהווה גורם מוביל לתחלואה ותמותה מסרטן.
פרופ' רויטל קריב, מנהלת תחום גסטרואנטרולוגיה ארצית במכבי שירותי בריאות ורופאה בכירה במכון למחלות דרכי העיכול והכבד באיכילוב, הדגישה בפתח דבריה כי "מדובר בפריצת דרך מדעית שפותחת דלת לאפשרויות חדשות, אך השאלה איך הדבר ייושם במערכות הבריאות בעולם".
על האפשרות שבדיקת הדם תהפוך לבדיקת סקר בישראל, אמרה: "כרגע לא ידוע על צפי להבאת הבדיקה לישראל, אך ניתן להניח כי העלות תהיה גבוהה - מה שימנע ממנה להיות בדיקת סקר". היא הוסיפה: "זה שהדבר אושר ב-FDA לא אומר שאפשר לגזור מזה משהו למדינות אחרות, מערכת הבריאות בארה"ב לא מייצגת שום מערכת לרפואה ציבורית בעולם, אז עדיין לא ברור איך הבדיקה תיושם, ובכל מקרה, נדרשים מחקרים נוספים.
"מדובר בבדיקה יקרה, ובדיקת סקר אמורה להיות גדולה, פשוטה וזמינה. בארה"ב לדוגמא, אחוז ביצוע בדיקות הסקר עומד על 60%, אז הם מאמינים שזו תהיה הישועה שלהם, שבדיקת הדם תפתור את המענה הנמוך", הסבירה פרופ' קריב. עם זאת, לדבריה, "בישראל אחוזי הסקר גבוהים יותר, אז הצורך יותר נמוך. יתרה מכך, מדובר בבדיקה שלא טובה בלאתר פוליפים מתקדמים, אלא מאתרת סרטן בלבד ולכן איננה יותר טובה מקולונוסקופיה, ולא זולה מספיק כדי להיות בדיקת סקר".
אישור ה-FDA מגיע כחודשיים לאחר שפאנל מומחים מטעמו המליץ לאשר את בדיקת הדם, וקבע כי היא בטוחה ויעילה לשימוש בקרב אנשים שעומדים בקריטריונים, וכי יתרונות הבדיקה עולים על הסיכונים האפשריים. הפאנל המליץ אז כי הבדיקה תהיה מיועדת לאנשים מעל גיל 45 ללא גורמי סיכון לחלות בסרטן המעי הגס והחלחולת. כמו כן, היא לא תומלץ לאנשים בסיכון גבוה למחלה, כמו אלו בעלי היסטוריה משפחתית של המחלה.
בנוסף, תוצאות חריגות של בדיקת הדם יצריכו ביצוע בדיקת קולונוסקופיה, שנחשבת לבדיקה פולשנית בעלת שלבי הכנה שעלולים להיות לא-נעימים, מה שמרחיק לא מעט נבדקים.
בדיקת הדם החדשה פותחה במעבדה (LTD), והיא כבר זמינה, כך שהיא לא בהכרח הצריכה את אישור ה-FDA על מנת לבצע אותה, בהתאם לתקנות הנוכחיות. עם זאת, אישור מינהל המזון והתרופות האמריקני עשוי לאפשר זמינות גבוהה יותר לבדיקה, ואף להפוך אותה לאחת הבדיקות הראשונות שמתבצעות לאיתור המחלה. החברה שפיתחה את הבדיקה ציינה שהיא לא אמורה להחליף את השיטות הקיימות, אך היא תהווה אפשרות לא-פולשנית שעשויה לגרום לאנשים רבים לבצע את הבדיקה.
Comments