8 מזונות שעוזרים לטפל בחיידקי קיבה
- ד"ר אירנה אלון
- 26 במרץ
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: לפני יומיים
"החיידק החבוי" פוגע במיליוני אנשים שסובלים מכאבי בטן ובעיות עיכול מבלי לזהות את הגורם - כך תזהו את הסימפטומים ובנוסף, שמונה מזונות טבעיים יסייעו לכם לטפל במחלה הנפוצה (כתבה מאתר מעריב)

זיהום בקיבה מתרחש כתוצאה מחדירת חיידקי הליקובקטר פילורי למערכת העיכול, בעיקר דרך מזון או משקה מזוהמים או לא מבושלים כראוי. מדובר במחלה נפוצה שרבים ממנה סובלים מבלי לדעת זאת, הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהסימפטומים שלו דומים למחלות רבות אחרות במערכת העיכול, מה שמקשה על האבחון.
חומרת הסימפטומים של החיידק הליקובקטר פילורי משתנה באופן משמעותי בין אדם לאדם, אך בדרך כלל החיידק גורם לכאבי בטן עזים, במיוחד לאחר ארוחות, נפיחות מתמשכת שאינה חולפת, בחילות שמופיעות ללא סיבה נראית לעין, ואובדן תיאבון שעלול להוביל לירידה במשקל. אצל חלק מהאנשים, החיידק עלול אף לגרום לתסמינים חמורים יותר כמו דלקת בדופן הקיבה ואף כיבים.
במקרה של הופעת אחד או יותר מהתסמינים הללו, הפנייה לרופא היא צעד הכרחי וחיוני כדי להתחיל בטיפול רפואי מתאים. עם זאת, במקביל לטיפול הרפואי, ישנם מספר מזונות שעשויים לסייע בהתמודדות עם החיידק ולהקל על התסמינים. אך חשוב להדגיש: הטיפול הביתי נועד להשלים את הטיפול הרפואי ובשום אופן אינו תחליף לו.
על פי אתר הבריאות Healthline, ישנם מספר מזונות יעילים במאבק בחיידקי הקיבה. בראש הרשימה ניצב השום, שמהווה מעין אנטיביוטיקה טבעית עם יכולת להילחם בחיידקים. השום מכיל אליצין, חומר פעיל שידוע ביכולתו לעכב את צמיחת החיידקים ואף לחסל אותם. צריכה יומית של שן שום טרייה, רצוי על בטן ריקה, עשויה לסייע בהפחתת עומס החיידקים בקיבה.
תה ירוק, המדורג במקום השני ברשימה, הודות לתכונות האנטיבקטריאליות שלו המסייעות בהפחתת פעילות החיידק. הפוליפנולים שבתה הירוק ידועים ביכולתם לעכב את צמיחת החיידק ולהפחית את הדלקת שהוא יוצר. שתייה של 2-3 כוסות תה ירוק ביום עשויה לסייע בתהליך הריפוי.
הדבש, במיוחד דבש מנוקה, הוכח כבעל יכולת להפחית את פעילות החיידק, גם אם אינו מחסל אותו לחלוטין. מחקר שפורסם לאחרונה אישש את הטענה שלדבש יש פעילות אנטי-הליקובקטר פילורי, והוא עוזר להפחית את עוצמת הפעילות של החיידק בקיבה. כפית דבש בבוקר על בטן ריקה היא דרך טובה לנצל את יתרונותיו.
שמן זית, מרכיב בסיסי בתזונה הים-תיכונית, עשוי לסייע במניעת זיהום ובהפחתת הצמיחה של הליקובקטר פילורי. הפוליפנולים שבשמן הזית ידועים בתכונות האנטי-דלקתיות שלהם, והם עוזרים להגן על דופן הקיבה מפני נזקים שעלול לגרום החיידק. שילוב של שמן זית כתית מעולה בסלטים או בתבשילים עשוי להועיל רבות.
ברוקולי נחשב לאחד המזונות היעילים ביותר במאבק בחיידקי הקיבה, למרות שאינו נמצא בשימוש יומיומי בכל בית. מדובר במזון בעל תכונות אנטיבקטריאליות חזקות, המסייע להפחית את פעילות החיידקים ולהקל על דלקות בקיבה. הסולפורפאן- חומר שנמצא בברוקולי, ידוע בתכונותיו האנטי-דלקתיות ויכולתו לעכב את צמיחת החיידק.
כורכום, תבלין בעל צבע צהוב עז שמקורו בהודו, הוכח כיעיל במאבק בחיידק. מחקר משנת 2019 גילה כי הכורכומין, המרכיב הפעיל בכורכום, מסייע בהפחתת דלקת ומונע מהליקובקטר פילורי לחדור ולפגוע בתאי מערכת העיכול. שילוב כורכום בתבשילים או הכנת תה כורכום עם מעט פלפל שחור (שמגביר את ספיגת הכורכומין) עשוי לסייע בהתמודדות עם החיידק.
יוגורט, הוא למעשה מזון מותסס עשיר בפרוביוטיקה, מומלץ על ידי רופאים רבים כחלק מהתפריט היומי להגנה על מערכת העיכול. מחקרים הראו שלמזונות מותססים כמו יוגורט יש יתרונות בריאותיים רבים, במיוחד עבור מערכת העיכול. החיידקים הטובים שביוגורט עוזרים לאזן את אוכלוסיית החיידקים בקיבה ולהילחם בחיידקים המזיקים. מומלץ לצרוך כוס יוגורט טבעי לא ממותק מדי ערב כדי להגן על הקיבה ולתמוך ביעילות תהליך העיכול.
אחרון ברשימה, אך לא פחות חשוב, הן האוכמניות. פירות אלה מכילים נוגדי חמצון רבי עוצמה המונעים מחיידקים להיצמד לדופן הקיבה, ובכך עוזרים להפחית את מספרם ולהקל על התסמינים. הפרואנתוציאנידינים שבחמוציות ידועים ביכולתם למנוע מחיידקים להיצמד לרקמות שונות בגוף, כולל דופן הקיבה.
חשוב לדעת שהתסמינים של זיהום הליקובקטר פילורי משתנים מאדם לאדם, ובמקרים רבים עשויים שלא להופיע כלל תסמינים. כאשר התסמינים מופיעים, הם עלולים לכלול כאב משתנה או צריבה בבטן, בעיקר בחלק העליון, בחילות והקאות, איבוד תיאבון שעלול להוביל לירידה במשקל, נפיחות חוזרת ונשנית, תחושת שובע גם לאחר אכילת כמות קטנה של מזון, שלשול וריח רע מהפה.
המומחים ממליצים להתייעץ עם רופא בכל מקרה של חשד לזיהום הליקובקטר פילורי או בעיות עיכול באופן כללי. הרופא יוכל לאבחן את המצב באמצעות בדיקות מתאימות ולהמליץ על הטיפול הנכון. המזונות שהוזכרו במאמר זה יכולים לשמש כתמיכה טבעית לטיפול הרפואי, אך אינם תחליף לו.
שילוב של טיפול רפואי, תזונה נכונה ואורח חיים בריא הוא המפתח להתגברות על זיהום הליקובקטר פילורי ולמניעת הישנותו בעתיד. חשוב להקפיד על היגיינה נאותה, לבשל את המזון כראוי ולהימנע ממזונות שעלולים להחמיר את התסמינים, כמו מזונות חריפים, שומניים או מעובדים.
Comments