מהן מחלות מעי דלקתיות?
מחלות מעי דלקתיות (IBD) גורמות לדלקת מתמשכת בחלקים שונים של מערכת העיכול. השתיים הנפוצות ביותר הן קוליטיס כיבית ומחלת קרוהן. בישראל חיים כ-50,000 איש הסובלים ממחלות אלו ושכיחות המחלות בארץ היא אחת מהגבוהות בעולם.
קוליטיס כיבית פוגעת רק ברירית המעי הגס. היא יכולה לערב את כל המעי הגס או רק את חלקו. מחלת קרוהן לעומת זאת עלולה לפגוע בכל מערכת העיכול, מהפה ועד פי הטבעת, ומערבת את כל עובי דופן המעי. לרוב היא ממוקמת בחלקו הסופי של המעי הדק, באזור המעבר שבינו לבין המעי הגס.
הסיבה למחלות קרוהן וקוליטיס כיבית עדיין אינה ידועה, אך ההנחה הרווחת היא שמדובר בפעילות יתר של מערכת החיסון של המעי בשילוב עם מעורבות של חיידקים הנמצאים במערכת העיכול באופן טבעי, גורמים סביבתיים כגון תזונה ורקע גנטי מתאים.
מדובר במחלות כרוניות שעשויות להתגלות בילדים או במבוגרים. המחלות מתאפיינות בהתלקחויות והפוגות לסירוגין לאורך הזמן. עד היום לא קיים טיפול המרפא את המחלה.
מחלת קרוהן
מחלה המאופיינת בדלקת העלולה לפגוע בכל חלק ממערכת העיכול, אך בעיקר בחלק הסופי של המעי הדק ובמעי הגס. הביטויים השכיחים של המחלה במערכת העיכול הם שלשול, כאב בטן, בחילה/הקאה, חוסר תאבון וירידה במשקל. הביטויים השכיחים מחוץ למערכת העיכול הינם אנמיה, חום, כאבי מפרקים, פריחות, דלקות עיניים והפרעה בגדילה.
הסיכון לפתח קרוהן נובע משילוב של גנטיקה וגורמים סביבתיים כגון סוג התזונה (תזונה עתירה במזון מעובד ומתועש ובשומנים), הרכב חיידקי מעי (פחות מדי חיידקים ידידותיים), ואורח חיים (כגון שימוש בתרופות מסוימות ועישון). בשלב זה לא ידוע אם ניתן למנוע את המחלה באמצעות שינוי הגורמים הסביבתיים.
מחלת קרוהן עלולה לגרום להתפתחות סיבוכים כגון:
-
היצרות וחסימה של דרכי העיכול והמעי בשל התעבות והצטלקות הרקמות.
-
מחלה חודרת: הופעת פיסטולות או אבצסים בחלל הבטן.
-
מחלה פריאנלית: אבצסים ופיסטולות באזור פי הטבעת.
-
פיסורה אנאלית: סדק בעור סביב פי הטבעת שעשוי להיות מלווה בכאבים ודימומים
-
אנמיה
-
אוסטאופורוזיס
-
אבנים בכיס מרה
-
אבנים בדרכי השתן
-
תת-תזונה
-
ירידה במשקל
-
ביטויים דלקתיים מחוץ למעי (כגון דלקות פרקים/ עיניים/ עור)
לא ניתן לרפא קרוהן אך ניתן בהחלט להביא אותה להפוגה מלאה, לשלוט בתסמיניה ולחיות חיים מלאים ואיכותיים לצדה. זאת באמצעות טיפול תרופתי שאליו מתלווים תזונה מתאימה, רפואה משלימה, וטיפול נפשי/ פסיכולוגי המסייע להתמודדות עם המחלה. לעתים יידרש ניתוח לטיפול בסיבוכי המחלה.
קוליטיס כיבית
קוליטיס כיבית היא מחלת מעי דלקתית שבה מתפתחת דלקת ברירית המעי הגס – הדופן הפנימית שמצפה את חלל המעי. קוליטיס יכולה לערב את כל המעי הגס או רק את חלקו, אך תמיד תערב את הרקטום.
מדובר במחלה כרונית שדורשת טיפול תרופתי קבוע.
לפי אחת התיאוריות על התפתחות המחלה, מערכת החיסון מתייחסת אל חיידקי המעי המועילים כפולשים לגוף ומייצרת נגדם תגובה דלקתית. לחלופין ייתכן שהיא מגיבה בהגזמה לגורמים זרים במעי וכך יוצרת דלקת מתמשכת ללא בקרה. לכן חלק מהתרופות שניתנות למטופלים הן לדיכוי מערכת החיסון.
התסמינים האפשריים של המחלה, שמתבטאים כאשר היא פעילה הם: דימום רקטלי, שלשולים מרובים (לעתים עם ריר ודם), תחושה של צורך מתמיד ביציאה, כאב רקטלי, כאבי בטן, עייפות, חולשה וחום.
רוב המטופלים סובלים מתסמינים בדרגה קלה-מתונה וחלקם חווים תקופות ממושכות של הפוגה, אפילו למשך שנים. כאשר התסמינים כוללים יותר משש יציאות דמיות ליום המלוות בחום ומדדי דלקת גבוהים, המחלה נחשבת לאקוטית-חריפה. אז נדרש טיפול, ייתכן בסטרואידים דרך הווריד ולפעמים במצבים חמורים אף ניתוח לכריתת המעי הגס.
צליאק
צליאק היא מחלת מעי אוטואימונית תורשתית הנובעת מרגישות לגלוטן, חלבון המצוי בדגנים מסוימים. הלוקים במחלה אשר צורכים מזון המכיל גלוטן חווים תגובה אוטואימונית, שהיא תגובה של מערכת החיסון נגד הגוף ולא נגד פולש זר. תגובה זו גורמת נזק לרירית המעי הדק ולחוסר יכולת לספוג חומרי מזון שונים. לאורך זמן, הספיגה המופחתת של מרכיבי מזון שונים עלולה לגרום בין השאר למחסור בוויטמינים ובברזל, הפוגע בתפקוד של מערכות שונות וחשובות בגוף.
הסימפטומים של המחלה כוללים כאבי בטן, שלשולים, תת תזונה.
במקרים הקשים ישנן הפרעות בגדילה ובהתפתחות. בין שני הקצוות ייתכנו מצבי ביניים רבים - לעיתים הביטוי היחיד למחלת הצליאק הוא חוסר בוויטמינים ובמינרלים חיוניים, בעיקר בברזל. מעבר לפגיעה במעי עצמו, צליאק קשורה גם בהתפתחות של מחלות אוטואימוניות נוספות.
אין טיפול המרפא את מחלת הצליאק, אך הקפדה על תזונה ללא גלוטן עשויה לתרום להשגת שליטה במחלה ולאפשרות לנהל אורח חיים רגיל. אם הבעיה לא מאובחנת, עלול הדבר לגרום לתסמינים ולסיבוכים שונים, כולל גידולים.
ההערכות הן כי צליאק קיימת ב־3%-1% מהאוכלוסייה. ההנחה היא כי רבים מחולי הצליאק אינם סובלים מסימפטומים של המחלה ולכן אינם מאובחנים.
דיוורטיקוליטיס
מחלת הסעיפים (דיוורטיקולוזיס) הינה מצב שבו כיסים קטנים, המכונים סעיפים, בולטים מדופן המעי הגס. הווצרותו של הסעיף היא פועל יוצא של לחץ מוגבר בתוך המעי וחולשה יחסית של השרירים העוטפים את המעי.
המחלה שכיחה מאוד. 50% מהאנשים בעולם המערבי לוקים במחלה עוד לפני גיל 50, ו-70% לוקים בה בטרם יימלאו להם 80. 3 מתוך כל 4 חולים לא יחושו כל תסמין, ומחלתם תוגדר לפיכך אסימפטומטית.
דלקת הסעיפים היא סיבוך של מחלת הסעיפים, המתרחש כאשר הכיסים בדופן המעי הגס הופכים מזוהמים ומודלקים. הדבר עלול לגרום לכאבים חזקים מתמשכים בבטן שמאלית תחתונה ולחום. ייתכנו גם תסמינים נוספים כגון בחילה, הקאה ושלשול. לפעמים מופעים סיבוכים כגון נקב בתוך המעי.
לתזונה השפעה מכרעת על התפתחות המחלה. דיאטה דלה בסיבים תזונתיים הינה אחד הגורמים המשמעותיים ביותר להתפתחות דיוורטיקולוזיס.
דלקת סעיפים בלתי מטופלת עלולה להיות קטלנית, בגלל שהזיהום עלול להתפשט לחלקים אחרים של הגוף. בדרך כלל היא ניתנת לטיפול באמצעות אנטיביוטיקה, אך במקרים נדירים נדרש לטפל בה באמצעות ניתוח.